Weglopen

Ik ben direct terug!

Weglopen 

Heb jij het ook, een hond, die telkens als hij los mag, er vandoor gaat? Je mag roepen wat je wil, zijn oren zitten duidelijk 'op slot'. Dit is misschien wel 1 van de grootste frustraties onder hondeneigenaren. Maar wat doe je eraan, hoe kan je ervoor zorgen dat je hond wel komt als je hem roept?

Eerst en vooral kan het verschillende oorzaken hebben waarom je hond van je wegloopt en niet komt als je hem roept.

Om te beginnen kunnen de raseigenschappen van je hond je al veel vertellen over hoe zijn instincten van nature zullen reageren. De meest voor de hand liggen is jachtinstinct. Heb je een jachthond of een hond die van oorsprong gefokt is voor de jacht, ja, dan zal dat instinct altijd de bovenhand nemen en zal je heel goed grenzen moeten stellen, hoe hij met dit instinct best kan omgaan. Als hij iets ruikt of ziet, hoe wil jij dat hij hierop dan gaat reageren. Dit vraagt training en zo lang je hond niet weet hoe hij met dit instinct dient om te gaan, is het raadzaam hem enkel beheerst en niet los te laten lopen op plaatsen waar zijn instinct getriggerd zal worden. Wandelen aan een hele lange lijn kan dan een uitkomst bieden.

Niet enkel jachtinstinct, ook angst, verveling, loopsheid, ongekende omgeving, ..., kunnen redenen zijn voor je hond om te gaan lopen. Een hond die niet vaak buiten komt of meestal enkel zijn eigen tuin ziet ( ook al is die 2 voetbalvelden groot) zal ook sneller geneigd zijn om de 'poten' te nemen en op ontdekkingsreis te gaan. Hij ruikt immers nieuwe geuren en ziet andere dingen, die allemaal super interessant zijn om te gaan verkennen. 

Alles draait om evenwicht en balans. Ervoor zorgen dat hij jouw super leuk en interessant genoeg vindt om naar je toe te komen als je hem roept.

Hulp nodig met je weglopende hond?