Voeding

De juiste voedingsstoffen geven balans en energie

Voeding de brandstof voor het lichaam.

Net zoals bij ons is de voeding, die we onze honden geven, heel erg belangrijk voor hun gezondheid en algemene welzijn. Met de correcte voeding zal hun vacht mooi blinken en krijgt het lichaam alle bouwstoffen om goed in hun velletje te zitten. Als gedragstherapeute weet ik maar al te goed dat voeding belangrijk is om ook gedragsproblemen te voorkomen. Sommige honden, die niet alle essentiële voedingsstoffen krijgen, kunnen hierdoor probleemgedrag gaan vertonen door bijvoorbeeld aan de meubels of andere zaken te gaan bijten uit frustratie, omdat ze niet goed in hun vel zitten of overmatig gras gaan eten in een poging deze stoffen toch te kunnen aanvullen,.... . Om nog maar te zwijgen over problemen die binnen het lichaam ontstaan in bv. darmen, lever, e.a. Honden zijn carnivoren wat wil zeggen dat ze dierlijk materiaal als voedsel gebruiken. Dit wil niet alleen zeggen, dat ze enkel vlees eten, maar ook vis en de maaginhoud van hun prooi, die vaak bestaat uit plantaardig materiaal. M.a.w. onze vriend heeft ook behoefte aan groentenkruiden en fruit.

Hun spijsvertering is niet goed voorzien van de juiste enzymen om vezels te verteren maar dus reeds verteerde groenten. Dit kunnen we zelf toevoegen door groenten licht te koken/stomen of mixen zodat de vezels goed verknipt zijn waardoor ze deze niet meer hoeven te verwerken en dus enkel de juiste bouwstoffen, die ze nodig hebben, eruit kunnen halen. Tegenwoordig zijn er verschillende goede merken op de markt die een zo compleet en gezond mogelijke maaltijd samen hebben gesteld, waardoor ook onze honden niets te kort komen. Het allerbeste, voor een carnivoor, is uiteraard vers vlees aangevuld met groenten, kruiden en fruit, maar er zijn ook een aantal merken die een zeer kwalitatieve brok hebben geproduceerd, die ook voldoet aan alle voedingstoffen. Via de webshop vindt je mijn selectie van goede en kwaliteitsvolle gezonde voeding waar onze viervoeter happy van wordt.

Wat is de beste voeding voor mijn hond?

Dit is een vraag die regelmatig terugkomt en waarop ik geen kant en klaar antwoord heb, want dit is nl. voor elke hond verschillend. Niet elke hond heeft dezelfde behoeften. 

Elk individu is verschillend en iedereen zijn budget is anders. Er spelen hier 2, naast elkaar lopende zaken, waarmee rekening dient gehouden te worden. Wat heeft mijn hond nodig en welk budget kan ik hiervoor vrijmaken? Doe je samen met je hond een sport of mag hij elke dag gewoon mee op de zetel hangen en doe hij verder niet zo veel, dan geeft dit al een groot verschil in zijn menu. Spelen er allergieën of intoleranties dan is het heel belangrijk om via zijn voeding hier ondersteuning in te geven. Gelukkig zijn meer en meer mensen zich ervan bewust dat honden meer nodig hebben dan enkel dagelijks dezelfde brokken, die trouwens tegenwoordig meer en meer kwalitatief worden samengesteld, maar dan nog is dit niet voldoende. Alle kant en klare maaltijden, ook die voor ons mensen, worden samengesteld aan de hand van de minimale voorgeschreven dagelijkse behoeften (ADH). De beste voeding voor je hond bestaan dus uit een basis, KVV, gekookt/gestoomd vlees of kwalitatieve brok en aangevuld met gezonde noodzakelijke toppings (toevoegingen). Denk hierbij aan groenten, fruit, noten, zaden, gezonde vetten (kokosolie, olijfolie), kruiden (zowel tuinkruiden als wilde kruiden), quinoa, havermout, rijst en nog zoveel meer.  Hieronder heb ik handige checklijstje gemaakt, die je kan gebruiken om snel een overzicht te hebben van welke groenten, fruit en kruiden goed zijn voor je hond, welke je niet te vaak mag geven en welke je best kan vermijden omdat ze giftig zijn. Klik ook nog even door op de foto's dan krijg je nog meer informatie.

De site Voerwijzer is dé informatiesite over hondenvoer ( en kattenvoer). Ze geven zo objectief mogelijke informatie, zodat honden- en katteneigenaren een weloverwogen keuze voor voer kunnen maken. https://www.voerwijzer.com.