Uitvallen

Jij bent eng!

Uitvallen ( aan de lijn)

Uitvallen komt meestal voor in combinatie met de lijn en helaas een veel voorkomend probleem tegenwoordig. Doordat we onze hond beperking in zijn bewegingsruimte door hem aan een lijn te hangen, bepreken we hem eigenlijk ook onmiddellijk in zijn taal. Aan de lijn kan hij namelijk niet zelf bepalen hoe hij met bepaalde situaties omgaat. Honden zijn conflict vermijdende dieren en zullen er altijd voor kiezen conflict vermijdende, kalmerende 

signalen te geven aan elkaar. Ze zeggen doormiddel van hun lichaam aan elkaar wat hun intenties en bedoelingen zijn. Doordat we ze aan een lijn hangen kunnen ze sommige van deze signalen vaak niet correct doorgeven. Zoals bijvoorbeeld recht op elkaar af stappen/lopen, is iets wat honden niet doen. Zij zullen altijd een boogje maken om aan te geven dat ze geen slechte bedoelingen hebben. de ene hond heeft al een groter boogje nodig dan de ander. Dit heeft alles te maken met karakter en hoe zeker de hond in zijn velletje zit. Als hij in zijn jonge jaren niet voldoende gesocialiseerd is, niet correct geleerd heeft, hoe hij andere honden aan de lijn dient te benaderen, kan dit tijdens puberteit of oudere leeftijd problemen geven. Niet alleen socialisatie, maar ook de opvoeding door de moeder in de nest is belangrijk in het respecteren van elkaars signalen. De moeder bakent namelijk grenzen af zoals bijvoorbeeld tijdens spel in haar nest, de bijt-rem krijgen ze mee en nog zoveel meer. Als je pup tijdens zijn eerste levensjaren te weinig of niet met zijn moeder, broers en zusjes heeft doorgebracht, mist hij hier er veel basis hondentaal wat ook weer kan lijden tot gedragsproblemen later.

Het uitvallen op zich is niet altijd agressief bedoelt, het kan ook enthousiasme zijn of een waarschuwing van onzekerheid naar de ander. Stress is hierin een grote factor, die een rol speelt in de manier van uitvallen. Het is dan ook belangrijk eerste te kijken naar de achterliggende emotie van je hond, om te weten welke training het best kan ingezet worden.

Extra hulp nodig met je uitvallen de hond?