Slopen

Verveling of is er iets anders aan de hand?

Slopen

Heb jij een hond die elke keer dat je je rug hebt gedraaid, iets zit stuk te bijten? Of telkens je thuis komt rommel kan gaan opruimen van dingen die je hond heeft gesloopt?

Voor veel mensen heel herkenbaar en een grote frustratie!

Waarom je hond dit doet kan verschillende redenen hebben. De oorzaak hangt namelijk af van de situatie en de achterliggende emotie en drijfveer van hond. Het is daarom belangrijk om eens goed naar de situatie te kijken om te achterhalen waarom je hond dingen stuk bijt.

Neem nu bijvoorbeeld je komt thuis en heel je huis ligt overhoop gehaald. Dit kan een aantal oorzaken hebben. Je hond verveeld zich steendood en zoekt iets om zich bezig te houden of je hond vindt alleen zijn super eng en zoekt iets om zich te troosten. Op iets bijten zorgt er namelijk voor dat er stofjes ( endorfines) in zijn hersenen vrijkomen, die ervoor zorgen dat hij zichzelf kalmeert en zijn stressniveau zakt, waardoor het alleen zijn iets dragelijker wordt. Door krachtig op iets te kauwen zorgen deze endorfines, ook het gelukshormoon genoemd, er dus voor dat er een gevoel van rust ontstaat en verminderen ook stress en angst. Het bijten werkt dus zelfbelonend waardoor hij dit gedrag telkens zal gaan herhalen als hij alleen gelaten wordt. Zorgen voor een veilige plek en het alleen zijn rustig opbouwen, kunnen hier uitkomst bieden. Ook bij verveling is het belangrijk ervoor te zorgen dat je hond een veilige plek heeft tijdens het alleen zijn en voldoende veilig speelgoed bij zich heeft. In beide situaties kan een bench of geen toegang tot het hele huis al enig sinds voor rust zorgen, al is training en werken op het tempo van je hond hierin heel belangrijk. Niets forceren en rustig opbouw is de boodschap. 

Hulp nodig bij sloopgedrag?