Angstig

Karakter of trauma

Angstige honden

Sommige honden zijn van nature angstiger dan andere. Dat is bij mensen net hetzelfde. Dat zit in hun en ons karakter. Reageert je hond schrikkerig of raakt hij echt in paniek bij het zien of horen van bepaalde dingen. Schrikkerig reageren is prima en je zal merken dat je hond vrij snel zichzelf herpakt en vaak zelfs het gene waarvan hij geschrokken is, nieuwsgierig gaat inspecteren. Laat dit zeker gebeuren en gebruik die natuurlijke nieuwsgierigheid om hem te laten wennen aan het onbekende voorwerp of geluid. Dwing hem niet en laat dit gebeuren op zijn eigen tempo. Laat hem zelf bepalen van welke afstand hij zijn inspectie wil uitvoeren.

Zelf kan je het voorwerp aanraken en er verder heel normaal tegen doen. Je mag tegen hem praten om zijn nieuwsgierigheid nog meer op te wekken maar alles op zijn tempo. Als hij nog niet dichterbij wil komen dan is dit prima, misschien een volgende keer.

Reageert je hond paniekerig en herstelt hij niet snel na een schrikmoment dat heeft hij een trauma opgelopen en zal het meer tijd en training vragen hem te laten wennen aan het gene waar hij bang voor is. Ook hier geldt dezelfde regel, alles op zijn tempo en zeker niet dwingen! Bijvoorbeeld de stofzuiger is zo'n voorwerp waar veel honden bang voor zijn. Misschien nog niet als hij ergens stilstaat maar zodra hij aan wordt gezet, schieten ze de kamer uit met hun staart tussen hun poten. Het is heel belangrijk dit rustig op te bouwen. Als het al de stofzuiger zelf is, kan je hem eens vaker in de kamer zetten, ergens in een hoek waar je hond niet voorbij hoeft en hij zelf kan bepalen hoeveel afstand hij ervan neemt. Ga zelf regelmatig naast het toestel op de grond zitten en praat er geïnteresseerd tegen, raak het aan zodat je hond ziet dat er niets is om bang voor te zijn. Op zijn eigen initiatief zal hij steeds meer vertrouwen krijgen en dichterbij komen. Beloon elk klein stapje dat hij dichter zet maar  ga zeker niet te snel. En dan het lawaai dat dit ding maakt!! Zet de stofzuiger aan in een andere kamer waar je hond hem wel kan horen en kijk naar zijn reactie. Gaat dit zonder problemen dan zet je hem aan in dezelfde kamer maar aan de hele andere kant dan je hond. Ga nu met je hond spelen en maakt het leuk voor hem met het geluid/lawaai in de kamer. Verklein op deze manier rustig de afstand tussen jullie en het toestel. Opnieuw op het tempo van je hond. Als je merkt dat hij het toch nog te spannend vindt dan vergroot je terug de afstand. Alles op zijn tijd en beloon uitbundig elk klein stapje dat hij maakt richting het toestel. De 3de en laatste stap is stofzuigen, het bewegen met het toestel. Dit is meestal de lastigste stap want nu gaat plots, dat enige ding, nog bewegen ook, dus doe dit eerst zonder dat hij aanstaat, zonder lawaai dus! En pas als je echt zeker bent dat je hond zich op zijn gemak voelt bij de niet bewegende stofzuiger. Begin ook weer op grote afstand van hem en verklein de afstand pas als je hond er klaar voor is. En als volgt op dezelfde manier als hij aanstaat. Zo lang je hond angstig is van de stofzuiger kan hij niet in dezelfde ruimte als je gaat schoonmaken en zet je hem best apart in een veilige vertrouwde ruimte met speelgoed of een gevulde Kong. Pas als je voldoende hebt getraind en je hond geen probleem meer heeft met de stofzuiger, kan je poetsen met hem in dezelfde ruimte. Sommige honden zullen misschien nooit helemaal hun angst voor de stofzuiger kwijt raken maar, zodra ze geen paniek meer laten zien en zelf rustig de afstand vergoten door ergens anders te gaan liggen als je gaat stofzuigen is je training geslaagd. 

Dit geldt voor elk voorwerp of geluid waarvoor je hond angstig is. Rustig opbouwen vanop een grote afstand beginnen ( de afstand waarmee je begint, laat je bepalen door je hond) en steeds, als hij er klaar voor is, de afstand verkleinen. Succes!


Extra hulp nodig met je angstige hond?