Bottenbouillon goed voor een gezonde darmflora.

17-10-2021

Bottenbouillon

Het is eigenlijk al eeuwenoud en wordt vandaag de dag nog steeds als goede raad gegeven:

" Voel je jezelf niet zo goed of ben je ziek, drink dan een bouillonsoepke!" 

Ons bomma zei het vroeger regelmatig als we ziek waren. Vooral de kippensoep werd dan geadviseerd.

Maar waarom eigenlijk?

Het is zoals Hippocrates het al zei: "Laat uw voeding uw medicijn zijn, en uw medicijn uw voeding." 

Kippensoep of eerder andere bouillon zit namelijk vol van vitamines, mineralen, calcium, silicium, zwavel, magnesium, fosfor, calorieën en eiwitten,...; dit zijn de voedingsstoffen die je lichaam in grotere hoeveelheden nodig heeft tijdens ziekte. Als ons lichaam koorts maakt, is het een prima bron van vloeistoffen en elektrolyten. 

Voor de gezondheid van de darmen is bottenbouillon een ware superfood, omdat het de slijmlaag in de darmen helpt genezen. Maar zeker ook heilzaam voor de huid, botten en gewrichten, vacht en nagels.
Daarnaast versterkt het het immuunsysteem, het is wetenschappelijk bewezen dat bottenbouillon één van de meest effectieve manieren is om virusinfecties te bestrijden.

De bouillon is tevens te gebruiken om aan te sterken na ziekte en/of operatie, ondersteuning van de gezondheid van oude en (chronisch) zieke dieren, ideale manier om de vochtinname te verbeteren (nierpatiënten!).
En te gebruiken als sportdrank voor actieve honden en als smaakmaker voor moeilijke eters en drinkers.

 • Collageen: dit is een lijmvormend eiwit dat in de botten van gewervelde dieren zit en is het belangrijkste structurele eiwit in bindweefsel. Er zijn verschillende typen collageen, waarvan type II het meeste voorkomt in gewrichten. Dit type collageen komt voor in bottenbouillon en ondersteunt de gezondheid van gewrichten en kan zelfs ontstekingen in gewrichten helpen genezen. Bij artrose werkt het zelfs beter en sneller dan glucosamine/chondroïtine!
 • Gelatine: door het langdurige trekken van de botten wordt het collageen afgebroken tot gelatine. Daarom is de bouillon, wanneer het is afgekoeld, zo gelei-achtig van structuur. En het is precies die gelei die de darmwand helpt te beschermen en te verzachten en daarnaast helpt helen van eventuele beschadigingen. Denk aan alle honden met evt. voedingsintoleranties of parasitaire besmettingen, bij wie de kans op een aangetaste darmwand groot is.
 • Glucosamine: bottenbouillon is rijk aan glycosaminoglycanen (GAG), lange ketens van koolhydraten die in botten en pezen zitten en die gewrichtspijnen kunnen helpen verminderen. De bekendste GAG is glucosamine. Een andere GAG die in botten voorkomt is chondroïtinesulfaat en is bewegen werkzaam te zijn bij osteoartritis/reumatoïde artritis.
 • Aminozuren glycine en proline: aminozuur glycine ondersteunt de spijsvertering direct door een verhoogde maagzuurproductie. Dit is dus positief, vaak hebben honden (net als mensen) te weinig zuur i.p.v. teveel zuur. Ook is glycine een belangrijk bestanddeel van galzuren, deze zijn een heel belangrijk onderdeel van de vetvertering in de dunne darm. Daarnaast is glycine ontstekingsremmend, helpt gewrichtsontstekingen te genezen, helpt slaap- en hersenfuncties te verbeteren. Het aminozuur proline is essentieel voor de vorming van kraakbeen.

Bovenstaande zijn geen essentiële aminozuren (het lichaam kan ze dus zelf aanmaken), maar alleen bij een optimale gezondheid.Dit geldt evenzeer voor onze honden.

Wanneer je hond last heeft van diarree of misselijkheid dan helpt bottenbouillon om weer aan te sterken en langzaam terug te eten.

Het ondersteund hun immuunsysteem en ontgift de lever.

Tijdens het kookproces komt glucosamine en gelatine uit de botten, 2 ingrediënten die bijdragen aan soepele gewrichten en pezen. Gelatine zit in het bindweefsel en botten en zorgt dat deze gezond blijven. Zeker oudere honden hebben dus baat bij een dagelijkse dosis bottenbouillon.

Ook tijdens of na een antibioticakuur is het aan te raden bottenbouillon toe te voegen aan het menu.

Voor elke hond draagt bottenbouillon bij aan een gezonde darmflora. Gezonde darmen, een gezonde hond, een gelukkige hond!

Recept bottenbouillon:

 • Mengeling van liefst biologische botten: doorgesneden gewrichtsbotten, mergpijpjes en schenkel
 • Wortelen (bio)
 • Peperbolletjes: crush ze lichtjes voor gebruik
 • Laurier
 • Azijn: natuurazijn of appelazijn
 • Zeezout
 • Optioneel: knoflook (is wel gezond en anti-teken)

Voeg alles samen in een pot (behalve het zout) en zet onder water. Laat 15min trekken zonder het vuur op te zetten. (azijn trekt mineralen uit de botten). Zout voeg je pas op het einde toe als de bouillon klaar is.

Vuur opzetten en 6 tot 8u onder het kookpunt laten "pruttelen". Opgelet: mag NIET koken!

Met een slowcooker kan ook.

De bouillon kan je 6 maanden invriezen. Zelf kan je hier ook elke dag een kopje van drinken voor je eigen gezondheid. Warm of koud wat je lekker vindt.

Voor honden is er geen dagelijkse maximum limiet vastgesteld. Beter te veel dan te weinig geven. Voor sommige honden adviseer ik het zelfs als compleet drinkwater.

Bottenbouillon bestellen: Klik hier

Bronnen: Pure Instinct - Dogfood en mijn cursus Orthomoleculaire voedingsdeskundige.