Oppassen met grasaren

19-06-2021

Grasaren, ook bekend als kruipers, kunnen voor problemen zorgen bij onze honden. Door de weerhaakjes blijven ze vaak vastzitten in de vacht en 'kruipen' als het ware dieper door naar de huid. Daar kunnen ze, bij het niet tijdig verwijderen, ernstige gevolgen hebben voor je hond. Heeft je hond in hoge grassen gelopen of gespeeld, controleer dan goed zijn vacht op deze irritante aren. Meest voorkomende plaatsen zijn de neus, oren, tussen de tenen, maar controleer ook zeker de oksels en liezen.

Als je hond plots niest, hoest, met zijn hoofd schudt of vaak likt op één plek, kan dit een indicatie zijn. Grasaren lijken klein en onschuldig, maar kunnen veel pijn en 

ongemakken veroorzaken en zelfs de dood tot gevolg hebben. Als zo'n grasaar zich dieper in het oor nestelt kan die het trommelvlies doorboren met gehoorproblemen als gevolg. Tussen de tenen kunnen ze felle ontstekingen veroorzaken. Komt de aar via de neus naar binnen is nog grotere oplettendheid nodig omdat ze zo snel de hersenen bereiken en is het niet onverstandig om dan snel de dierenarts te raadplegen vooraleer het te laat is.

Je hond borstelen na een wandeling met hoge grassen is dan verstandig om te doen. Zeker honden met langere vacht, daar ze hier minder snel zichtbaar zijn, doe je erg goed aan je hond grondig te onderzoeken. Je hond geniet van de aandacht en het massage moment en samen even kroelen is altijd bevorderlijk voor jullie relatie!

Wees alert, maar vergeet vooral niet te genieten van het mooie weer en jullie wandelingen samen.