Hoe is je vertrouwensband met jouw hond?

10-04-2022

Mag jij in de buurt komen als hij lekker ligt te knabbelen?

Zulk vertrouwen creëer je door meer te geven dan te nemen. Vertrouwen moet je verdienen en is er dus niet van vandaag op morgen. Als je steeds dingen van je hond 'afpakt' en hij er nooit iets voor in de plaats krijgt, dan ben je in zijn ogen niet te vertrouwen. M.a.w. als jouw hond iets neemt wat niet voor hem is, ga dan ruil handelen i.p.v. dat gene af te pakken wat hij niet mag. Geef iets wat hij wel mag in de plaats of ruil het met iets heel erg lekker. Iets wat het waard is om mee te ruilen. Als je dit telkens consequent doet, dan begrijpt je hond dat er steeds iets beter in de plaats komt, waardoor je dat vertrouwen krijgt. Eens het vertrouwen er is, zal hij dingen willen loslaten die hij gevonden heeft, wetende dat je er iets lekkers voor in de plaats zal geven. Dit vraagt tijd en geduld, want een hond zal van nature altijd zijn prooi verdedigen en enkel delen met diegene die te vertrouwen zijn.

Hier op de foto heeft Panyou een super lekkere kophuidplaat gekregen en als ik bij hem in de buurt komt, blijft hij toch gewoon liggen. Echter kijkt hij wel op om te checken wat mijn intenties zijn. Als ik hem zou vragen het stuk af te geven zal hij dit doen, wetende dat hij 

het toch terug zal krijgen. Uit respect voor hem zal ik dit niet vaak doen, want ik deel mijn super lekker stuk chocolade taart ook niet graag, maar als ik je graag heb, geef ik je wel een stuk.  En zo oordeel hij ook over mij. Hij deelt zijn lekkere plaat ook niet graag, maar omdat hij mij vertrouwd, zal hij ze wel delen. Hieruit kan ik opmaken dat mijn relatie met hem heel goed zit en we elkaar 100% vertrouwen. Dit vertrouwen kan je hond zijn leven redden, als hij bijvoorbeeld op straat iets gevonden heeft en je eerst wil kijken wat het is, vooraleer hij het naar binnen werkt.

Met Jules is het een ander verhaal. Als hij in Panyou zijn buurt komt, vertelt hij heel duidelijk dat hij niet dichterbij mag komen door even te grommen en zal hij zich verplaatsen. In het filmpje hieronder zie je het mooi gebeuren en zal ook ik tussen beide komen om aan te geven aan Jules, meer respect te tonen. Van Jules weet Panyou, dat hij het wil afpakken om het verder zelf op te eten dus die vertrouwensband ligt helemaal anders. Jules toont al meer respect dan vroeger in deze situaties, maar kan nog steeds beter. Het blijft een werkpuntje tot hij door krijgt dat zijn moeite niet beloont wordt. Hij mag in deze situaties dus nooit succes behalen anders zal dit gedrag niet verdwijnen.