Hoe kan je de relatie met je hond verbeteren!

26-07-2020

De meest vanzelfsprekende tip die ik jullie kan geven is uiteraard veel tijd aan elkaar besteden. Samen dingen doen, verbetert sowieso jullie band met elkaar. Dit kan je doen door samen te trainen, spelen, wandelen, groomen, ... .

Als je je hond traint, zorg dan dat je steeds verschillende beloningen voorziet. Dit hoeft niet steeds voer te zijn. Sommige honden werken liever voor een speeltje dan voor eten. Dat moet je gewoon uittesten en heb je dan meestal wel snel door. Werkt hij toch liever voor eten, maak het dan spannend door niet steeds hetzelfde voer te voorzien maar wissel af met steeds verschillende super lekkere dingen zoals worst of laat hem werken voor zijn maaltijd. 

Als hij niet weet waarvoor hij werkt, stimuleert dit het trainingsmoment en zorgt dat ervoor dat hij nog gemotiveerder is om zijn opdracht goed uit te voeren. Zulke momenten zijn leuk om je hond kunstjes te leren maar je kan ook samen puzzelen, zoekspelletjes of het echte speurwerk aanleren. Dit kan thuis maar ook zeker tijdens een wandeling om er zo voor te zorgen dat hij tijdens een wandeling meer aandacht voor jouw heeft.

Zorg na een training ook voor een spelmoment samen. Daag hem uit en maak een spelboog door op hand en knieën te gaan zitten. Zo stimuleer je weer dat hij na een training ook lekker plezier met jouw kan maken en gek met je kan doen. Het is niet altijd werken geblazen! Zorg er echter wel voor dat hij tijdens het spel niet in je bijt, ook al is het speels bijten. Sommige honden kunnen te opgewonden geraken en gaan dan steeds harder bijten. Gebruik een speeltje en doen bijvoorbeeld een trekspelletje of gooi met een balletje. 

Het zal misschien raar klinken maar je versterkt je relatie ook door hem niet steeds aandacht te geven wanneer hij hier zelf om komt vragen. Zeker niet als je hond opdringerig naar aandacht kan vragen door bijvoorbeeld naar je te blaffen, zijn kop onder je arm te duwen, op je komt zitten, kop op je schoot, ... dan is de verhouding tussen jullie niet helemaal correct en is het verstandig om hem enkel aandacht te geven als je hem naar je toe roept en dan pas te knuffelen. Enkel aandacht op jouw initiatief niet dat van hem! Al het voorgaande opdringerige gedrag ga je negeren door je van hem weg te draaien of bij aanhoudend gedrag zelfs weg te gaan. Geeft dit geen verbetering dan kan je best even met mij contact opnemen en kunnen we hier samen aan werken om jullie relatie op punt te zetten. Heb je een brave, goed luisterende hond dan kan je hem uiteraard ook aandacht geven op zijn initiatief maar dus niet altijd.

Sommige honden hechten veel belang aan een eigen plekje. Hun veilige rustige plek, meestal hun slaapplaats. Het is dan ook belangrijk om hem op deze plek gerust te laten en niet te storen. Dit versterkt jullie relatie doordat je respect toont op deze manier.

Als je je hond aait dan is het voor de hond fijn als dit op een respectvolle manier gebeurt. Dit doe je door hem te aaien op zijn borst, schouders, billen, flanken, onder zijn kin. Aaien op zijn hoofd of schoft vinden ze niet leuk. Door daar te aaien toon je minder respect doordat dit onder honden dominante handelingen zijn.

RESPECT tonen voor elkaar zorgt voor een goede relatie en sterke band. Zo geef je je hond de boodschap dat hij je kan vertrouwen en jij de verantwoordelijke ouder bent waarbij hij veilig is en kan ontspannen!

Volgende keer wil ik het met jullie hebben over een aantal belangrijke commando's die je hond zeker zou moeten kennen.