Fermenteren ondersteunt en versterkt het afweersysteem.

15-12-2021

Fermenteren

Fermenteren is een eeuwenoude conserveringsmethode m.a.w. een manier om groenten te bewaren. Je kan in principe alles fermenteren, maar voor onze honden beperken we ons tot groenten en kruiden. Gefermenteerde groenten zijn beter verteerbaar en voedingstoffen kunnen beter opgenomen worden door het lichaam. Ons immuunsysteem, alsook dat van onze honden, bevindt zich voor het grootste gedeelte in de darm, dus via fermentatie ondersteunen en versterken we het afweersysteem van het lichaam.

De meest gebruikte methode voor het fermenteren van groenten is met pekelwater. Het zout zorgt ervoor dat enkel de melkzuurbacteriën overleven en vermenigvuldigen. De andere aërobe bacteriën kunnen niet goed tegen een zoute omgeving en worden verwijderd alsook allerlei 

andere gifstoffen. Hierdoor voeg je de gezonde bacteriën automatisch toe en worden de groenten verteerbaar voor de hond. De levende bacteriën zorgen voor een probiotisch effect, het verrijkt en vult het darmmicrobioom aan. 

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN PROBIOTICA EN PREBIOTICA?

Probiotica zijn levende micro-organismen, of eenvoudig gezegd, het zijn de gezonde bacteriën zelf. Deze worden door het fermenteren gestimuleerd om zich te vermenigvuldigen. Prebiotica moet je zien als voeding voor die gezonde bacteriën. Bacteriën leven vooral in je dikke darm. Sommige voedingsstoffen, zoals bepaalde vezels en suikers, kunnen niet door onze eigen lichaamsenzymen en dat van onze honden worden verteerd. Ze belanden onverteerd in de dikke darm, waar ze als voedsel dienen voor de goede darmbacteriën. Zo maken ze onze darm sterk en gezond. De darm is het belangrijkste orgaan voor onze algemene gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk.

Op de foto zie je witte kool in de bokaal. Door kool te fermenteren zal je hond, wij ook trouwens, minder last hebben van winderigheid. Dit geeft in principe al aan dat de darmen minder moeite hebben met het verwerken/verteren van de kool. De slechte bacteriën produceren gifstoffen en CO2 in de fermentatiepot, dit moet er uit. Het is dus heel belangrijk de pot elke dag te openen en deze gassen er uit te laten. De gezonde melkzuurbacteriën gebruiken de aanwezige suikers ( bv. inuline) en zetten deze om in melkzuur. Dit conserveert dan op zijn beurt bv. weer de vitamine C in de groenten.

Voor diegene die het graag willen uit proberen, hier een bereidingswijze ( er zijn er meerdere):

Benodigdheden:

  • Glazen bokaal
  • Fijn zout, liefst ongeraffineerd zeezout.
  • Groenten naar keuze
  • Water
  • Diepvrieszakje

Bereiding:

  • Maak een pekelmengsel van water en zout. 35 - 50 gram zout per liter water.
  • Roer het mengsel, de pekel, tot het zout is opgelost.
  • Snijd de groenten in kleine stukjes met een mes of gebruik een mandoline.
  • Vul de glazen bokaal voor ¾ maximaal met de gesneden groenten.
  • Giet het pekelnat over de groenten tot ze net onderstaan.
  • Vul een diepvrieszakje met water en leg dit op het mengsel. Dit dekt het mengsel af, maar de gassen ( koolmonoxide, CO2) kunnen er nog uit en vuil kan er niet in.
  • Laat nu de groenten fermenteren op kamertemperatuur bv. op het aanrecht.
  • Open elke dag de pot om de gassen eruit te laten, dit voorkomt dat je pot kan kapot springen door te veel gasvorming.
  • Laat het ongeveer een week fermenteren en proef of je het zuur genoeg vindt. Sommige groenten hebben langer nodig dan een week voordat ze op smaak komen.
  • Als de smaak goed is, zet je de pot in de koelkast, hiermee wordt de fermentatie zo goed als gestopt.

Je kan ook nog andere smaakmakers toevoegen, zoals specerijen. Nootmuskaat, peperbollen, laurierbladjes, sjalotten, knoflook, koriander,... . Groenten die van zichzelf veel vocht bevatten, kunnen met een stamper geplet worden waardoor het vocht vrijkomt. Bij deze groenten, zoals de kool op de foto, is het voldoende om deze samen met het zout en de specerijen te stampen en heb je geen apart pekelnat nodig. Je mengt dan eerst alles goed en stampt alles goed aan in je bokaal totdat er voldoende vocht vrijkomt en onder staan.

In het begin is het wat zoeken en durf je er misschien niet zo goed aan te beginnen. Op internet (bv. YouTube) vind je heel veel informatie en filmpjes die je op weg kunnen helpen.

Wanneer je hond KVV krijgt, kan je de groenten mengen onder het vlees. Sommige honden trekken hun neus op voor groenten en kan het helpen het vooraf te mengen en enkele uren in de koelkast te laten staan. De smaken van het vlees gaat zo overheersen. In mijn vorige blog had ik het over bottenbouillon. Je kan de gefermenteerde groenten overgieten en ze zo nog lekkerder maken.  

Succes en smakelijk 

Bron: Cursus: Kruiden en groenten voor de hond van Ingrid Smolders