Leuk hé, een luisterende hond!

07-01-2021

Een hond die luistert en feilloos doet wat we van hem vragen, dat willen we natuurlijk allemaal. Alleen is dit niet altijd even gemakkelijk te bereiken. Tenslotte verwachten wij van onze hond om een andere taal te leren en daarvoor heeft de 1 al wat meer tijd nodig dan de ander. Alles heeft uiteraard te maken met de leraar die hem/haar deze taal wil bijbrengen en dit op een duidelijk verstaanbare manier aanleert. Kijk maar naar jezelf. Ben jij iemand die gemakkelijk een andere taal kan leren of duurt het ook een tijdje vooraleer je de woordenschat onder de knie hebt? Vond je het leren van Frans vroeger ook zo leuk omdat dit door een knappe enthousiaste leerkracht werd gegeven of had je eerder een hekel omdat het zo saai of te snel werd aangebracht waardoor je er niets van begreep en afhaakten. We staan er soms te weinig bij stil wat wij eigenlijk allemaal vragen en verlangen van onze goede vriend en gaan er vaak te snel vanuit dat ze maar alles moeten begrijpen wat we tegen hen zeggen. Misschien zou je de situatie eens kunnen omdraaien en jezelf afvragen wat wil mijn hond mij vertellen!

Als we zo rond om ons kijken dan kunnen de meeste honden wel een aantal dezelfde commando's of woorden zoals bijvoorbeeld ' zit', ' poot' en 'lig' of anders gezegd, dat zijn woorden waarvan de meesten honden weten wat ermee bedoelt wordt. 'Kom' of ' hier' daarentegen is al vaak wat lastiger terwijl dit net weer een heel belangrijk commando is om bepaalde situaties niet uit de hand te laten lopen. Misschien is dit wel HET belangrijkste commando van allemaal. Dit is naar mijn menig een commando dat elke hond moet kennen en dat ik persoonlijk ALTIJD zal blijven belonen met voer of iets wat voor jouw hond een grote beloning is. Dat kan bij sommige ook een bal of spelen met jou zijn. Want je wil dat hij altijd komt als je hem roept, zeker als hij plots de straat wil oversteken en je hem daarvan kan weerhouden. In principe komt het erop neer dat jouw hond liever naar jou toekomt dan datgene wat eerder zijn aandacht trok. M.a.w. jij bent zo leuk dat hij alles wil laat vallen rondom zich om toch naar jou te komen!! Dit kan je alleen bereiken door veel met je vriend bezig te zijn en jij interessanter wordt/bent dan dat konijn of die andere hond.

Iedereen hecht andere belangen aan commando's, zoals bij sommige moet de hond gaan zitten bij elke stoeprand of zebrapad vooraleer er wordt verder gewandeld of moeten ze wachten voor ze binnen mogen gaan. Dit zijn situaties die niet iedereen even belangrijk vindt, dat maakt ieder voor zich uit in welke maten ze dit graag willen.

Persoonlijk vind ik dat er toch een paar commando's zijn die elke hond hoort te kennen, als het ware de basis commando's. Of je ze op dezelfde manier benoemt of er een ander woord voor gebruikt, die keuze ligt bij jezelf, het gaat over het resultaat dat je ermee wil bereiken. Ik zet ze even op een rijtje met de verklaring waarom ik ze belangrijk vind.

1. KOM / HIER: De nr.1 omdat je wil dat je hond ALTIJD komt als je roept.

2. NEE: Hiermee weet je hond dat het gene hij doet niet kan of mag en je hem dit vanop afstand kan vertellen/duidelijk maken.

3. LOS: Handig voor als je hond iets in zijn mond heeft wat niet mag en je wil dat hij dit loslaat. Bv: hij vindt iets eetbaars op straat.

4. VOLG en WANDEL: Dit zijn 2 commando's voor tijdens het wandelen. Aangezien onze hond niet overal los mag lopen zijn dit 2 manieren van wandelen aan de lijn.

VOLG is netjes naast je lopen op momenten waar dit handig is zoals bv. in het centrum van een stad waar het druk is of tijdens het passeren van andere honden/mensen.

WANDEL is lekker zijn ding doen aan de lijn, snuffelen waar hij wil zolang er niet getrokken wordt aan de lijn. Op deze manier heeft een hond veel meer aan het wandelen dan enkel VOLG en kan hij toch in zekere mate loslopen. Hiervoor wordt best een langere lijn gebruikt, minstens 3m maar langer mag altijd, zodat ze voldoende bewegingsruimte hebben.

5. BLIJF of WACHT: In sommige situaties kan het handig zijn dat je hond blijft/wacht waar hij op dat moment is zoals bv. als hij toch ergens losloopt en hij eerder een straat nadert dan jij, dan kan het erg handig zijn om hem vanop afstand te vertellen dat hij daar voor zijn eigen veiligheid best even wacht. Of bij de dierenarts als hij netjes moet blijven stilstaan tijdens het onderzoek.

6. KIJK ( oogcontact maken) of TOUCH ( met neus je hand aantikken): Deze 2 commando's kunnen gebruikt worden om de aandacht van je hond even bij jou te vragen. Kan handig zijn als hij andere honden spannend vindt en je zijn aandacht op jouw wil houden ipv de voor hem spannende situatie.

7. VRIJ / KLAAR: Dit is einde oefening en geeft duidelijkheid aan je hond. Als je hem bv. vraagt om te wachten dan weet hij dat hij dient te blijven wachten tot het VRIJ commando wordt gegeven en hij weer zijn eigen ding mag doen.

Hieronder nog een paar commando's die ik handig vind maar misschien niet voor iedereen noodzakelijk.

8. TANDJES KIJKEN:  Elke hond krijgt op zeker moment te maken met tandplak of slechte tanden en dan is het handig als hij gemakkelijk in zijn mond laat kijken.

9. PLAT ( op zijn zij gaan liggen): Deze vind ik handig tijdens het borstelen maar zou ook van pas kunnen komen bij de dierenarts.

10. PLAATS / PLEK: Als hij netjes op zijn plaats of in zijn mand moet gaan liggen. Bv. bij bezoek dat honden spannend vindt.

Dit zijn voor mij commando's die ik in de communicaties met mijn honden vaak gebruik. Om ze aan te leren begin je altijd op een, voor je hond, bekende stressvrije plaats, zoals de woonkamer bv. en bouw je zo verder uit naar de tuin en plaatsen waar steeds meer prikkels zijn. Als je ergens begint waar voor je hond te veel prikkels / stressfactoren zijn dan geef je hem geen kans op slagen want dan kan hij zijn aandacht gewoonweg niet bij de les houden. Dus rustig opbouwen en op het tempo van je hond prikkels toevoegen of wegnemen.

Ook probeer ik bij elk commando een handgebaar te geven. Honden zijn beter in lichaamstaal waardoor de meeste sneller het handgebaar begrijpen dan onze woorden. Op latere leeftijd kan dit weer handig zijn als je hond minder goed gaat horen dan ziet hij wel nog steeds zijn commando.

Ga aan de slag met jullie hond en oefenen, oefenen, oefenen, want hoe meer je bezig bent met elkaar, hoe belangrijker en interessanter je wordt voor je vriend. Het brengt meer op om een paar keer per dag een paar minuutjes te oefenen, dan 3x per week meerdere uren.

Succes